„От раклата на баба“

„От раклата на баба“– поредното приключение в света на българския фолклор и етнография, събитие, организирано с финасовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Творчески стипендии“. Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria Днес децата от Детска танцова и театрална формация „Изворче“ към НЧ „Пробуда-1906“ с ръководител Мадлена Георгиева, откриха красотата и символиката на родните плетива, шевици, игри и песни. Седянката е заемала изключително важно място в ежедневието на нашите баби и дядовци. Практикувана е в миналото най-вече по селата, а около седенкарския огън се събирали основно млади хора, на които им предстои женитба. Най-доброто време за седенкуване било през есента и зимата, когато полската работа е приключила и момците са се върнали от гурбетуване. Момите обикновено се занимавали с предене, шиене и навиване на прежда, за да покажат своите ръкоделни умения. Имало е много песни, надигравания и разказване на легенди. В нашата малка седянка участваха деца от различни възрасти. Както винаги, те работеха усърдно и показаха, че с упорит труд и желание всичко се постига. Повечето не бяха докосвали прежда и куки, но малките ръчички бързо спряха да треперят и майсторски започнаха да навиват кълбета, а най-смелите захванаха дори и плетка. И може ли седянка без игри и песни? Не може, ето защо заучихме нова народна песен, която да изпеем на предстоящия Лазаровден.

   

Публикувано в Новини | Вашият коментар

ЕТИЧЕН КОДЕКС НА УЧИЛИЩНАТА ОБЩНОСТ, ПРАВИЛА И ПРОЦЕДУРИ ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА ЗАЩИТНА МРЕЖА ЗА СПРАВЯНЕ С УЧИЛИЩНИЯ ТОРМОЗ МЕЖДУ УЧЕНИЦИТЕ

5_1(1)
5_1
Публикувано в Новини | Вашият коментар

МЕРКИ

4_1
Публикувано в Новини | Вашият коментар

План за работа на училищния координационен съвет за противодействие на училищния тормоз/УКССН/

3_1
Публикувано в Новини | Вашият коментар

Практическа насока за действията, които учители и ученици трябвада предприемат, в случай на инцидент, на насилие и в други критични ситуации

2_1
Публикувано в Новини | Вашият коментар

План за противодействие на училищния тормоз за учебната 2022-2023 година

1_1-4
1_1-5
1_1-6
1_1-7
1_1-8
1_1-9

Публикувано в Новини | Вашият коментар

Протокол

протокол5_000175 (1)
отчет2022_000176 (1)
Публикувано в Новини | Вашият коментар

МЕХАНИЗЪМ ЗА НАМАЛЯВАНЕ БРОЯ НА ОТСЪСТВИЯТА ПО НЕУВАЖИТЕЛНИ ПРИЧИНИ И ЗАДЪРЖАНЕ НА УЧЕНИЦИТЕ В УЧИЛИЩЕ ПРЕЗ УЧ. 2022/2023 ГОД.

механизъм_merged
Публикувано в Новини | Вашият коментар

РД22-3826/23.12.2022 г.

Scan_027675
Публикувано в Новини | Вашият коментар

КОЛЕДЕН БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЗАР

  Наближават едни от най-светлите и вълнуващи празници – Коледните!
Това са дните, когато цялото семейство се събира заедно, когато доброто и любовта са навсякъде и разбира се, когато най-малките тръпнат от нетърпение за своите жадувани подаръци от Дядо Коледа!
Училищният ученически съвет при СУ “Цанко Б. Церковски” организира благотворителен Коледен базар. Всички ученици и учители от цялото училище с ентусиазъм се включиха в благородната кауза.

 1 клас изработиха страхотни сурвакници.

Участие на учениците от 3 клас.  Те изработиха страхотни празнични украси,  картички  и сладки  изкушения.

4 клас също се включиха в благотворителната кауза с красиви творения.

С различни материали учениците от 5 -12 клас сътвориха красиви празнични украси, сурвачки, Коледни картички и кулинарни изделия.

Средствата, събрани от базара ще бъдат използвани за помощ на социално слаби ученици от нашето училище.

 

Публикувано в Новини | Вашият коментар

„НАРКОТИЦИТЕ В СВЕТА НА ТИЙНЕЙДЖЪРИТЕ“


На 01.12.2022г в СУ ,,Цанко Б. Церковски” се проведоха две поредни сесии на тема ,,Наркотиците в света на тийнейджърите”, организирани от училищния ученически съвет (УУС). Наши гости бяха : инспектор Стоянов и г-жа  Колева ( общинска администрация).

 

За да се скъса напрежението между учениците, започнахме нашите сесии с игра. Учениците се забавляваха и се отпуснаха.

Председателят на УУС  – Айше Билял, ученичка от 10а клас, представи изчерпателна презентация за наркотиците, какво причиняват те на нашия организъм  и към кого да се обърнем, ако сме зависими от тях. Инс. Стоянов обясни подробно на учениците, като им даде типични примери за хора, били / са зависими от тях. Учениците зададоха своите въпроси към инспектора и той любезно им отговори. Като за финал г-н Костадинов, директор на нашето училище, също призова учениците да се въздържат от употребата на наркотични вещества дори това да е само от любопитство, защото последствията са необратими.

 

 

Зам. Председател на УУС – Сафие Сюлейман, ученичка от 10а клас,  помогна със закачането на значки и се изяви като фоторепортер, правейки десетки снимки.

      

Публикувано в Новини | Вашият коментар

КАЛЕНДАРЕН ПЛАН

Публикувано в Новини | Вашият коментар

СПИСЪК НА УЧИЛИЩНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ СЪВЕТ 2022-2023 ГОДИНА

Публикувано в Новини | Вашият коментар

Урок по Военна история

            На 24.11.2022 г. във връзка със 110-годишнината от Балканската война, началникът на Военно окръжие – Шумен подполковник Георгиев  изнесе открити уроци по военна история пред учениците от Ха и Хб клас на СУ “Цанко Бакалов Церковски” – с. Никола Козлево.

 

      Учениците научиха за ролята на Българската армия в реализирането на националния идеал и подвига на шуменските военни части във войните за национално обединение, за спасяването на знамената на 7-ми пехотен Преславски полк през 1912 г. и на 19-ти пехотен Шуменски полк през 1918/19 г., героизма на полковник Каварналиев край Дойран през 1913 г. и на шуменци в овладяването на Тутракан през 1916 г. Учениците си припомниха за героичните битки при Лозенград, Люлебургас и Дойран и научиха още за подвига на шуменеца генерал Марин Куцаров, който е спасил бойното знаме и опазил войнската чест на 19-ти пехотен Шуменски полк, за героизма на един от най-смелите командири в Българската армия, също родом от гр. Шумен – полковник Константин Каварналиев и за построяването на първият български военен паметник.

            Подполковник Георгиев предизвика любопитството на учениците, показвайки им неизстрелян патрон от пушка ”Манлихер” от Първата световна война, произведен през 1916 година.

 

 

 

            Допълнителен интерес предизвика Регистъра на участниците от Втората световна война от област Шумен, който е издаден благодарение на информацията, която се е съхранявала във Военно окръжие – Шумен, в който част от учениците откриха имената на своите предци.

         

      Интерес предизвика и фотодокументална изложба ”110 години от Балканската война”, която разказва за участието на Шуменските части в Балканската война, която ни беше предоставена за известен период от време.

 

Публикувано в Новини | Вашият коментар

ИНТЕРАКТИВЕН УРОК ПО ГЕОГРАФИЯ

На 21.11.2022г. учениците от 7 клас се включиха в една по-различна и атрактивна форма на обучение – интерактивен урок на тема „Политическа карта на Европа“, с учител Галя Янчева.
С желание се включиха в предложените от учителя ролеви игри и визуално представени задачи.

Публикувано в Новини | Вашият коментар

21.11.2022г. – ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО

Днес честваме Деня на християнското семейство – Въведение Богородично!

От векове наред дедите ни са вярвали, че домът е свещено място, в което децата научават най-ценните житейски уроци, както и усвояват важни знания за света. В семейството те не само биват възпитавани, но и изграждат своя характер.

С различни дейности под надслов „Семейството е обич, топлина, приятелство и най-скъп дар”, учениците от СУ „Цанко Бакалов Церковски”, с. Никола Козлево отбелязаха Деня на християнското семейство.

Учениците от Втори клас, с класен ръководител Светла Костадинова, рисуваха по темата.

Учениците от трети клас, с класен ръководител Славка Бозаджиева, изработиха постери за Денят на християнството семейство.

.

Картички за 21 ноември- 3 клас ЦДО, с учител Марияна Пантелеева.

21.11 Ден на Християнското семейство -4 клас, с класен ръководител Галя Колева, гледаха презентация по темата.

Учениците от седми клас, с учител Неше Назиф, изработиха рецепта за щастливо семейство.

Публикувано в Новини | Вашият коментар

13 НОЕМВРИ–СВЕТОВЕН ДЕН НА ДОБРОТАТА И 16 НОЕМВРИ 2022г. СВЕТОВЕН ДЕН НА ТОЛЕРАНТНОСТТА

Доброто е искрицата божественост, заложена у всеки един човек. Доброто е птицата, полетът на душата. Копнежът по красивото и любовта. Доброто е Силата. Светлината. Доброто не е качество. То е състояние. Мъдрост. Еманация на духа. Същността, която съчетава множество и неизброими добродетели. Доброто не се измерва с интелект, образование, умения или положение в обществото. Доброто е съизмеримо единствено с Благородството, Вярата и Любовта. Доброто е… Мъдростта на Душата и Дългът на Сърцето.

Най-малките възпитаници на СУ “Цанко Бакалов Церковски” построиха своя “Град на добрината” и създадоха прекрасни рисунки за своите семейства.

Учениците от трети клас изработиха постери за Денят на толерантността.

16.11. Ден на толерантността охбелязаха и 4 клас

13.11. Ден на добротата – 6 клас

Публикувано в Новини | Вашият коментар

Заповед

райски газ_000087
Публикувано в Новини | Вашият коментар

Протокол

Публикувано в Новини | Вашият коментар

Стипендии

Публикувано в Новини | Вашият коментар