ТРЕТИ МАРТ – НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ

3 МАРТ – 145 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

Отново е трети март-дата свещена, белязала нашето Освобождение! Ден най-съкровен в календара на българската национална история.
За нас 3 март 1878 година е въплащение на едно начало, възкресение на един народ, възраждане на една държава, която отново заема своето място на картата на Европа.

В седмицата посветена на 3 март, Денят на Освобождението на България от османска власт, ученици и учители отбелязаха националния празник чрез различни инициативи.

Учениците от 1 до 4 клас проведоха музикално – поетичен спектакъл, посветен на годишнината от Освобождението – рецитираха стихове и пяха песни! В часа на класа гледаха презентации, изработиха книжки и 3D макети по технологии и предприемачество, рисуваха по изобразително изкуство.

,

 

Учениците от 5 до 12 клас също изразиха любовта към родината, в седмицата посветена на Освобождението на България. В часа на класа, заедно с техните класни ръководители гледаха презентации, образователни филмчета и водиха беседи, писаха есета по български език и литература, след което всичко това пресъздадоха в рисунки в часа по изобразително изкуство:


Група ученици от ЦДО 5-7 клас рецитираха стихове и сътвориха табло, отдадени на паметните дати и събития, отбелязващи Освобождението на България.

С онлайн викторина в часовете по ИТ, учениците показаха своите знания, свързани с историята на България и освобождението ни от османско робство.

Учениците от група Занимания по интереси – “Ритмика и танци”, облечени с народни носии танцуваха хореография “Пробуждане за 3-ти март” и хоро Джангурица, под ръководствота на г-жа Хриска Делева.

Видео:

Отбелязването на Националния празник приключи с кратка литературна програма, представена от група ученици във фоайето на училището, под ръководството на г-жа Н.Славчева-учител по ИТ  и г-жа Н. Назиф-учител по музика и изобразително изкуство. След химна на Република България, в слово за 3-ти март, Христомира Христова, ученичка от 9б клас, напомни значимостта на празника и приноса на героите, които са се жертвали за освобождението на България.

 

Юсуф Джелил – ученик от 8 клас рецитира гордо едно от най-въздействащите български стихотворения – одата „Опълченците на Шипка“ от Иван Вазов

 

Директорът на училището, г-н Катилиян Костадинов поздрави всички ученици и учители по повод националния празник – 3 март.

Учениците от 10а клас, заедно с техният класен ръководител, г-жа Росица Маркова- учител по Итория и цивилизация, поднесоха венец на паметника на Загиналите за Родината през Балканските и световните войни.

Видео

Публикувано в Новини. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *