148 години от обесването на Апостола на Свободата Васил Левски

И тази година нашето училище отбелязва годишнината от обесването на великия син на България – Апостолът на свободата  Васил Левски. Дистанционно или присъствено се изготвиха презентации, представени пред класовете, изработиха се табла и продължават да се реализирт идеи, с които да отбележим тази годишнина. Галерията от сники не е пълна, защото продължават да пристигат материали за качване в сайта на училището.

          Васил Иванов Кунчев, както е истинското име на Апостола, е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Учи в родния си град, а след това и в град Стара Загора.

Първоначалният път пред него е този на религията, като през 1858 г. се замонашва, приемайки монашеското име Игнатий. Година по-късно става дякон. Въпреки това обаче той е запленен от идеите за революция и освобождение на България, проповядвани от Георги Сава Раковски и през 1862 г. напуска манастира, за да постъпи в Първа българска легия в Сърбия.

Именно това е периодът и който му носи прякора Левски, като според една от теориите за това е, че революционерът успява да прескочи голям и широк трап – успех, който другарите му приемат като “лъвски” скок. Според други прякорът идва от постоянните прояви на младежа на храброст и смелост.

Левски смята, че трябва да бъдат изградени революционни комитети, които да се превърнат в основа на въстаническата дейност. Така през 1868 г. той започва обиколки из страната, събирайки съмишленици и изграждайки тайни структури от името на Българския централен революционен комитет (БРЦК).

След усилена революционна дейност на територията на цяла България на 27 декември 1872 г. Левски е заловен край Къкринското ханче. Отведен е на разпит в Търново, а след това е съпроводен до София, за да се изправи пред съда.

Замисълът за освобождаването му, организиран от Атанас Узунов, за съжаление не успява и на 18 февруари 1873 г. смъртната му присъда, потвърдена лично от султан Абдул Азис, е изпълнена чрез обесване.

         Левски е обесен на 6 февруари по стар стил или 18 февруари по нов стил. Възпоменанията в името на Апостола на свободата ще продължат и на 19 февруари в цялата страна.

Смъртта на Апостола хвърля революционното движение у нас в дълбока скръб. Три години след това по българските земи избухва Априлското въстание, организирано чрез революционните комитети, създадени от Васил Левски.

Начален етап: 4 клас

2-ри клас: Презентация в час на класа, работни листи, табло, изработени картички в часа по технологии и предприемачество,

Лъвски скок:

ЦДО – 2 клас: Изработване на книжки посветени на Апостола.

1-ви клас:

Учениците от първи клас изгледаха презентация за живота и дейността на Апостола ,рисуваха портрет на Левски

3-ти клас – презентация, четене пред класа за Лъвския скок, работни листи

ЦДО – 4 клас

Прогимназиален и гимназиален етап:

ЦДО – 7 клас

11а клас

В час на класа: Автобиографично слово за Левски, на фон негови снимки върху интерактивната дъска

и думите на Миралай Тефик бей: ” –

Хитър и прозорлив е…Умен човек,има честни очи,които дълбоко в мене гледат…. Ако не бях турчин и не бях миралай, щях да тръгна след този човек!

– Ти си луд, Тефик бей! – възкликва Орхан бей. – Неговите дири свършват до бесилото.

– Не! Започват от бесилото!Ти нищо не разбираш – ние с тебе живеем, за да умрем. Той умира, за да живее!…”

10 а клас – две презентации за Апостола:

ARVE Error: Invalid URL https://sounkozlevo.org/wp-content/uploads/2021/02/Vasil_Levski-1-халилова2.mp4 in mp4
ARVE Error: Invalid URL https://sounkozlevo.org/wp-content/uploads/2021/02/Васил-Левски-Халилова1.mp4 in mp4

10 б клас – табло със стихотворения за Васил Левски:

 

За silvi

администратор на сайт sounkozlevo.org
Публикувано в Новини. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *