1-ви ноември – Ден на будителите – празник в СОУ “Ц. Б. Церковски”

 

да се помни дасе През тази година училището в село Никола Козлево година празнува своята 131-ва годишнина.

 

За да съхранят за бъдещите поколения историята на нашето училище екип от учители, под ръководството на директора ни – Катилиян Костадинов издадоха книга, екземпляр от която държа в ръцете си. Ще ви запозная с част от съдържанието й, но преди това искам да чуете едно стихотворение, посветено на нашият патрон и отпечатано на корицата на тази книга.

 

 

Цанко Церковски

Една звезда изгря на небосклона

преди повече от сто лета.

Един човек,

живял в неволя,

видял и селска нищета.

Благославяйки труда

на селянина грешен,

под перото му се ражда песен

за този, който вади хляба

от твърдата земя.

За този, който

не познава празник,

не може да чете,

но всяка вечер гледа с гордост

напуканите си от труд ръце.

Автор Силвия Георгиева

След Освобождението през 1878 година в село Дживел, днешното Никола Козлево, се заселват много преселници от Тракия. Първото им желание, след установяване на семействата, било разкриването на тяхно, българско огнище за просвета. Началото е сложено през 1882 година. Първите учебни занятия се провеждат в една частна къща – дома на свещеника Стоян Енчев, както и в сградата на общината. Първи учители стават Димитър Кърклинеца и Петър Стоянов. Още през следващата година е разкрита и библиотека, където под инвентарен № 1 е заведена, не коя да е друга книга, а “История славянобългарска”.

Учебните занятия се провеждали от късна есен до ранна пролет. Учениците били момчета от 6 до 16 години. Някои от първите ученици били: Иван П. Кабака, Иван М. Дженов, Динко Ковчазов, Недялко Маймунов, Жеко Хр. Топалов и др.

Минават години. С доброволен труд на родители и ученици започва строеж на нова училищна сграда, която е открита на 11 юни 1931 година. За патрон на училището е избрано името на Цанко Генов Бакалов (роден на 28.X.1869– починал на 2.V.1926), който е български писател и политик, известен с псевдонима си Цанко Церковски. Роден е в търновското село Бяла черква – населено място, известно с будния си възрожденски дух. Поет, писател, общественик, един от многото велики българи, които с преклонение наричаме „Нашите будители”.

Ние сме горди, че училището ни носи неговото име.

До 1987 година училището е основно.По инициатива на Иванка Василева, директор на училището по това време учебната 1987/88 година ще запомним с факта, че то прераства в ЕСПУ. Завършилите курса на обучение получават диплом за завършено средно образование и удостоверения за професионална подготовка – механик на ДВГ, както и свидетелства за управление на МПС, категория “С”. Като ЕСПУ училището просъществува до 1990 година, когато след реформите на МОНК закриха този тип училища. Училището остава средно общообразователно.

През 1996 година за директор на училището , след конкурс е назначен младият преподавател по български език и литература Катилиян Костадинов. Само три години са необходими на младият директор, за да проучи, защити и доведе до край идеята си – учениците от нашето училище да се обучават в профилирана и професионална паралелки. Началото на новият век е отбелязан с новата визия на училището. То вече е оборудвано с 4 комп. кабинета и две модерни шивашки работилници.

Това бе част от историята на нашето училище. Това беше миналото, а бъдещето? Бъдещето ще напишем НИЕ, сегашните възпитаници на СОУ „Ц.Б.Церковски”.

922

12

4

5

 

12

 

14

 

 

3625

 

 

 

192627292415323031

 
34

23

37

33

17

2016

2835

18

 

39

404121

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *