Великден

Великден

Отново учениците от ПИГ при СОУ “Цанко Церковски” показаха свои изработки, този път по повод християнският празник Великден. Гостуваха и на  читалище “Пробуда”, където председателят на читалището и историк по професия г-жа Иванка Семерджиева им разказа как българите почитат този празник и какво е значението на всеки един от ритуалите, които се изпълняват, за писаните яйца и великденският козунак. Беше приятно, весело, но най-вече интересно, защото бе поднесено от сладкодумен разказвач и изобщо не приличаше на урок….

Нека видим какво точно представлява празника Великден, като се позовем на Уикипедия, а след това разгледаме и галерията от снимки:

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Великден

Възкресение Христово, икона от XVII в., България

Празнува се от

Християни

Тип

Християнски

Значение

Чества се възкресението наИисус Христос

Дата 2013

31 март (католически)
5 май (православен)

Дата 2014

20 април (католически и православен)

Дата 2015

5 април (католически)
12 април (православен)

Тържества

Религиозни църковни служби, празнични семейни ястия, ловене и подаряване наВеликденско яйце

Обичаи

Молитва

Свързан с

ЗаговезниВелик пост,ЦветницаСтрастна седмица,Велики четвъртъкРазпети петък и Велика събота,Възнесение Господне,Петдесетница

Великден (Възкресение ХристовоПасха) е денят, в който християните празнуват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос.

В християнската религия на Възкресение Христово (Великден) се чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

През 2014 Великден е на 20 април, а почивни дни са 18, 19, 20, 21 април.

Богослужение

Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Празнува се 3 дни. Вечерта преди полунощ в събота се отслужва тържествено богослужение, всички светлини в храма се изгасяват и малко преди полунощ свещеникът изнася запален трисвещник с думите (пеейки):

Приидите, приимите свѣтъ, от невечернаго света и прославите Христа, воскресшаго из мертвых.

Последованието, свързано със запалването на свещите, е заимствано от подобно, което се извършва вЙерусалим, в храма „Св. Възкресение“, при слизането на Благодатния огън. От трисвещника всички присъстващи палят своите свещи (които по традиция носят по домовете си). При пеене на тропара“Воскресение Твое Христе Спасе” всички излизат от храма. Точно в полунощ и извън храма при биене накамбаните свещеникът обявява Възкресението с думите „Христос Воскресе“. При обявяването на Възкресението се пее празничният тропар и се обикаля кръстопоклонно иконата на Възкресението, положена на специаленаналой, след това се чете Евангелие и Апостол. После свещеникът чука на храмовите врата с думите:

Подигнєтє, порти, горнищєто си, подигнєтє сє, вєчни порти, и щє влєзє Царят на славата!

, на което подучено лице отвръща:

Кой є този Цар на славата?

Хората влизат с песнопения в храма, за да се извърши литургията на празника.

 

възнесение христово

7

61

 

2

4

3

5 

За silvi

администратор на сайт sounkozlevo.org
Публикувано в Новини. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *